Wal-Mart Stores (WMT)

Selskapets historie

Røttene til Wal-Mart strekker seg tilbake til 1950, da grunnleggeren Sam Walten åpnet sin første butikk i Bentonville i Arkansas, under navnet Walton’s 5 & 10. Wal-Marts hovedkontor ligger fortsatt i Bentonville. I 1967 hadde selskapet endret navn til Wal-Mart og åpnet 24 butikker i Arkansas. 

Wal-Mart ble børsnotert i 1972, da selskapet gikk inn i en periode med rask vekst som skulle fortsette over de neste fire tiårene og gjøre selskapet til verdens største detaljistkjede. Ved inngangen til 1990-tallet hadde Wal-Mart butikker i alle de 50 statene og i mange andre land, og hadde blitt et alment utbredt navn. 

Wal-Mart driver flere tusen billigbutikker, Supercenters, Sam’s Clubs og internasjonale forretninger, og fortsetter å ekspandere og åpne nye butikker. 

Investere i Wal-Mart: Ting du bør vite

  • Før du investerer i en aksje er det viktig å analysere selskapets års- og kvartalsrapporter. Denne informasjonen er den første indikatoren på den fremtidige utviklingen til en aksje. Bedre eller dårligere resultater enn det som var forventet vil normalt ha en effekt på aksjekursen. 
  • En annen viktig faktor er hvordan selskapets konkurrenter gjør det. Wal-Marts hovedkonkurrenter i USA er Target og Costco, mens Amazon er en konkurrent i netthandelsmarkedet. I tillegg har de internasjonale avdelingene selvsagt sine egne konkurrenter i lavprissegmentet. De siste årene har “dollar-stores” (tikroners-markeder), som Dollar Tree, blitt mer populære og gitt økt konkurranse til Wal-Marts lavprismodell. 
  • Wal-Mart har bevist sin evne til å gå inn i nye globale markeder og lykkes. Per dags dato er de største blant Wal-Marts nye markeder India og Kina, som driver mye av selskapets vekst. Utviklingen i disse landene vil ha innvirkning på omsetningen og aksjekursen. 
  • Et interessant kjennetegn ved Wal-Mart-aksjen er at den kan være uendret i lengre perioder og plutselig gjøre et hopp når ingen venter det. Å forutsi disse hoppene kan være veldig vanskelig, men den generelle trenden er stigende.   

Hvorvidt Wal-Mart kan fortsette å holde prisene lave og utvide til nye markeder samtidig som omsetningen og veksten ivaretas, gjenstår å se. Tradere som er interessert i Wal-Mart-aksjen bør analysere de gjeldende markedsforholdene og bakgrunnen til selskapet nøye på forhånd. 

Invester i Wal-Mart