Tilray (TLRY)

Selskapets historie

Tilray, en kanadisk/amerikansk produsent av farmasøytiske produkter og cannabis, ble etablert i 2013. Til tross for at hovedkontoret lå i British Columbia, Canada, ble Tilray finansiert av cannabis-investorene Privateer Holdings som holder til i Seattle. Det er bemerkelsesverdig at det ble etablert med det ene formål å produsere lovlig cannabisprodukter som skulle selges i USA.

Tilrays cannabisprodukter ble godkjent av Good Manufacturing Practices (GMP) i desember 2016. Dette gjorde dem til det første selskapet i hele Nord-Amerika som har fått godkjenning av GMP til å produsere cannabis. Denne banebrytende prestasjonen var den første av mange for selskapet.

En annen særegen affære var selskapets børsnotering, som fant sted på NASDAQ i stedet for NYSE, TSX eller Canadian Stock Exchange. Dette var i juli 2018, i tide for selskapets neste gjennombrudd. Det kom i september samme år da Tilray ble det første selskapet som ble tillatt å eksportere cannabis til USA for klinisk forskning.

I desember 2018 undertegnet Tilray en avtale med det farmasøytiske selskapet Sandoz om å selge cannabisbaserte produkter over hele verden.

Investere i Tilray: Det du trenger å vite

  • Tilray-aksjen ble omsatt for USD 29,77 på åpningsdagen på NASDAQ. Dette var fredag 20. juli 2018.
  • Etter at aksjen først falt til USD 24,15 den 3. august, begynte den å stige raskt mot slutten av måneden. Kursen nådde USD 65,20 den 31. august.
  • I løpet av september, skjøt kursen på Tilray-aksjen i været. Dette fulgte nyheten om at selskapet hadde vunnet retten til å eksportere cannabisprodukter til USA for medisinske forsøk. Innen fredag 28. september 2018 var Tilray-aksjen verdt USD 143,62 – en økning på 482% fra verdien på åpningsdagen.
  • Den høyeste kursen hittil ble registrert 12. oktober 2018, da Tilray oppnådde en verdi på USD 148,30 per aksje.
  • Tilrays verdi på NASDAQ stupte i midten av oktober. Aksjen falt med hele 26% i verdi i løpet av en uke. Dette var på grunn av en kunngjøring fra brusgiganten PepsiCo om at de skulle unngå produksjon av cannabisbaserte mat- og drikkevarer i overskuelig fremtid. Den voksende cannabis-industrien hadde hatt høye håp om at godkjenning fra GMP og Tilrays eksport-gjennombrudd ville gi grønt lys til større investeringer av mat- og drikkevareprodusenter.
  • Etter den dramatiske nedgangen for Tilray-aksjen i oktober, gikk den noe opp i november da sektoren viste robusthet og kom seg på bena igjen etter skuffelsen over PepsiCo-erklæringen. Tilray fortsatte å stige og nådde opp på USD 116,03 fredag 23. november 2018.
  • Siden da falt kursen igjen – til USD 75,15 per aksje ved utgangen av desember 2018. Dette representerer en jevn slutt på året, med en verdi som er over 2,5 ganger høyere enn den var ved børsintroduksjonen.

De som ønsker å investere i Tilray-aksjen, bør analysere cannabismarkedet før de tar en beslutning.

Handle i TLRY