Spotify (SPOT)

Selskapets historie

Spotify er en musikkstrømmetjeneste etablert av Daniel Ek og Martin Lorentzon i Stockholm i 2006. Ek er selskapets administrerende direktør. Som en av de opprinnelige strømmeplattformene, banet Spotify vei for musikkdeling med “freemium”-konseptet. Denne forretningsmodellen bruker tilgjengeligheten av gratis innhold på nettet som sitt viktigste salgsargument. Grunnleggende tjenester er gratis, mens premium-versjoner kan bli lagt til senere.

Selv om en del plateartister har hatt en fientlig innstilling til Spotify, så har selskapet vist seg å være både suksessrikt og motstandsdyktig. I stedet for å betale for engangsprodukter, betaler Spotify royalties til artistene hver gang musikken deres strømmes. Til tross for at betalingen per strømming kan være lav, gir den store mengden med strømminger artistene en ganske stødig inntekt.

Selv om Spotify sjelden har hatt en fortjeneste, har selskapet overlevd og vokst seg sterkt nok til å bli børsnotert på NYSE i april 2018. Selskapet har samarbeidet med flere artister i et forsøk på å fremstå mer artistvennlig. Disse tiltakene var relativt vellykkede og ga Spotify-aksjen et løft i løpet av sommermånedene – men den har siden falt igjen.

Investere i Spotify: Det du trenger å vite

  • Spotify hadde en sterk åpning på NYSE 3. april 2018, med en aksjekurs som startet på USD 165,90. Børsen hadde satt referansekursen til USD 132, basert på en beregning av egenkapitalen på USD 29,5 milliarder. Dette økte umiddelbart verdien med 25%.
  • Spotify-aksjen ble omsatt på NYSE for USD 117.17 den 3. januar 2019.
  • På teknologimarkedets NASDAQ-indeks startet Spotify på USD 149. Dette falt til USD 113.74 den 2. januar 2019. Spotify-aksjen på NASDAQ nådde en topp på USD 190 i juli/august 2018, men har hatt en gradvis nedgang siden oktober.
  • Spotify hadde 200 millioner aktive brukere hver måned og 87 millioner abonnenter per januar 2019.
  • Spotify har utviklet apper til bruk på alle smartenheter, bl.a. Windows, MacOS, Linux OS, Android, iOS og Windows Phone. Den har også sitt eget Spotify Connect-system, som lar brukerne få tilgang til musikk via Spotify som de kan spille på diverse maskinvarer, fra bilhøyttalere til smartklokker.
  • I november 2018 koblet Spotify seg sammen med Google Home for å tilby sine tjenester gjennom Googles stemmegjenkjenningsteknologi. Det håpes at det vil gi et løft til strømmetjenestens profil.
  • Forslag til fremtidig suksess for Spotify består bl.a. i å lage sitt eget plateselskap og sin egen maskinvare. Selskapet kan vente seg stor konkurranse fra Apple og Amazon når det gjelder musikk en kan få tilgang til å spille på bestemte enheter. Samarbeidet med Google Home er et skritt i riktig retning, men det har ikke gjort noe utslag på aksjekursene ennå.

De som ønsker å investere i Spotify-aksjen bør studere historikken til aksjen og markedsforholdene før de begynner å handle.

Handle i SPOT