Google (GOOG)

Selskapets historie

Google begynte som et forskningsprosjekt i 1996. Larry Page og Sergey Brin, studenter ved Stanford University, utviklet sin egen søkemotor med den unike PageRank-algoritmen, designet for å oversette blacklink-data for en spesifikk webside til et mål for relevans og dermed gi mer relevante søkeresultater. 

Andy Bechtolsheim tok en råsjans og ga de første 100 000 USD i finansiering til Google i august 1998, til et selskap som fortsatt ikke eksisterte. Google ble stiftet i september 1998, og gamblingen kastet av seg da folk begynte å skjønne at Google ga bedre søkeresultater enn eksisterende søkemotorer. 

Selskapet fortsatte å vokse, og ble børsnotert den 19. august 2004. I dag er Google over alt. “Å google” har blitt en dagligdags frase på mange språk. Google har lansert sin egen nettleser, operativsystem og egne smarttelefoner. Google Earth, Google Drive, Google Voice, Adwords og Gmail er bare noen få av Google-tjenestene som dominerer markedet i dag. 

Investere i Google: Ting du bør vite

  • Google omsettes på NASDAQ-børsen. I 2004 ble de første aksjene lagt ut for salg til 85 USD. Google ble tatt inn i S&P 500-indeksen den 31. mars 2006, og aksjekursen gjorde umiddelbart et hopp på 7 %. I oktober 2013 sluttet aksjen over 1000 USD for første gang. Google betaler ikke utbytte til investorene, men den raske veksten og høye aksjekursen gjør det til et veldig populært investeringsobjekt. Googles års- og kvartalsrapporter er viktige å følge med på når du vurderer aksjen og skal prøve å forutse den fremtidige utviklingen. 
  • Googles forretningsmodell for annonser er bygd rundt AdWords og AdSense, som bruker søkehistorikken til å vise forbrukerne målrettede reklamer. Omsetningen kommer også fra smarttelefonteknologi og andre produkter, men størsteparten av inntjeningen kommer fra annonsemarkedet. Googles evne til å utvikle andre inntektskilder vil være avgjørende for selskapets fremtidige suksess.
  • Google har foretatt mange oppkjøp de siste årene, med oppkjøpet av YouTube i 2006 som kanskje det viktigste. Selskapet fortsetter å levere innovative og praktiske teknologiske løsninger, og viser ingen tegn til å sakke av. De fleste analytikere regner Google som et sikkert kjøp. 

Google fortsetter å vokse og dominere, men hvor lenge det vil vare gjenstår å se. Alle som ønsker å handle i Google-aksjen bør analysere markedsforholdene nøye på forhånd. 

Handle i GOOG