eBay (EBAY)

Selskapets historie:

eBay ble grunnlagt av Pierre Omidyar den 3. september 1995 som en del av hans personlige nettside, AuctionWeb, og skulle opprinnelig være en plattform for auksjonering av samlegjenstander.

Til hans forbauselse ble nettstedet så populært at han registrerte seg som foretak og begynte å ansette folk. I løpet av 1996 hadde nettstedet holdt 250 000 auksjoner – og etter at det ble holdt over 2 millioner auksjoner i januar 1997 alene, endret Omidyar navnet på selskapet til “eBay”.

Nettstedet er populært over hele verden og fungerer nå både som en portal for auksjoner og netthandel. Det appellerer spesielt til kjøpere på grunn av friheten som tilbys innenfor sin egen markedsstruktur.

I tråd med eBays vekst, kjøpte de nettbetalingsløsningen PayPal i 2002. De kjøpte også 65% av det populære telekomselskapet Skype i 2005 for 2,6 milliarder dollar, men solgte senere 70% av andelen sin til Microsoft i 2009 for 2,75 milliarder dollar.

Selskapet har hovedkontor i San Jose i California og i overkant av 80 kontorer og over 33 000 ansatte spredt over fem kontinenter.

Investere i eBay: Det du trenger å vite

  • eBay gikk på børs den 21. september 1998 til USD 18 per aksje.
  • I løpet av den første dagen hoppet kursen til USD 53,50.
  • Selskapets omsetning kommer fra gebyrer de tar for tjenestene sine, inkludert annonsering av produkter, tilleggsfrakt, MVA og provisjon for produkter solgt via eBay-plattformen.
  • eBay har ikke lyktes med å penetrere visse markeder på grunn av sterke lokale konkurrenter, som Alibabas Taobao i Kina og TradeMe i New Zealand.
  • Har igjennom årene blitt rangert lavt når det gjelder kundeservice.
  • Selskapet har en ordning for donasjon til veldedige formål gjennom auksjonene, hvor selgeren kan gi en prosent av salgsbeløpet til et veldedig formål etter eget ønske.
  • Selskapets årlige omsetning har vært i en jevnt stigende trend, men fantastisk julehandel mot slutten av 2016 gjorde fjerde kvartal til et rekord kvartal med en omsetning på 22,3 milliarder dollar og et overskudd på 2,4 milliarder dollar.

De som ønsker å investere i eBay bør analysere markedsforholdene nøye først.

Invester i eBay