Apple (AAPL)

Selskapets historie:

Apple ble grunnlagt 1. april 1976 av Steve Jobs og Steve Wozniak og har hovedkontor i Cupertino, California. 

De “To Steve-ene” stiftet selskapet med en visjon om å lage en brukervennlig versjon av avansert datateknologi og gjøre denne tilgjengelig både for privatbrukere og bedrifter. Apple ble et kjent navn med lanseringen av datamaskinen Apple II og Apple Disk II.  

Disse to produktene skapte historie som den første ferdigmonterte PC-en, komplett med tastatur og fargegrafikk, samt den mest brukervennlige og prisgunstige diskettstasjonen i sin tid. 

Fra sin revolusjonerende oppstart på slutten av 1970-tallet, har Apple vokst til å bli den teknologi-kjempen selskapet er i dag, med en dominerende posisjon på verdensbasis innenfor data, musikk og telekommunikasjon.

Investere i Apple: Det du trenger å vite

  • Apple ble børsnotert den 12. desember 1980 og hentet inn mer penger enn samtlige børsintroduksjoner siden Ford Motor Company i 1956. Aksjen omsettes i dag på NASDAQ.
  • Flere har blitt millionærer av Apple-børsnoteringen (over 300) enn av noen annen børsnotering i historien.
  • Siden selskapet ble grunnlagt i 1976, har det hatt mange opp- og nedturer. Fra slutten av 1980-tallet og gjennom 1990-tallet, gjennomgikk Apple en veldig vanskelig periode. Selskapet tapte terreng til rivalen Microsoft og opplevde interne stridigheter og stagnasjon når det gjaldt nyskapning.
  • Det er i dag det største børsnoterte selskapet i verden.
  • Apple vant tilbake terreng og gikk forbi Microsoft og alle andre rivaler innen midten av 2000-tallet.
  • Med Steve Jobs tilbake i sjefsstolen, oppfant Apple dataprogramvaren sin på nytt, begynte å bygge Intel-baserte systemer, lanserte den første og inngikk samarbeid med Microsoft.
  • Selskapet befestet statusen sin som teknologi-kjempe med lanseringen av iTunes og iPod og ble en markedsleder i musikkbransjen. Apples markedsandel i hi-tech-markedet fortsatte å vokse med lanseringen av iPad, iOS og iPhone med sin legendariske smarttelefonteknologi.
  • Selskapet var ledende leverandør av smarttelefoner i midten av 2014 med en markedsandel på over 41%, men med en rekke konkurrenter som kjemper om å styrke posisjonen sin er dette noe Apple-tradere bør følge med på.
  • Den 28. juni 2014, da Apple kunngjorde resultatene for tredje kvartal, utgjorde internasjonalt salg 59% av omsetningen. Størsteparten av dette stammet fra salg av iPhone og Mac.
  • Selskapet kunngjorde en nettofortjeneste på 7,7 milliarder dollar i den samme perioden, en økning fra 6,9 milliarder dollar året før.

De som ønsker å investere i Apple bør analysere markedsforholdene nøye først. 

Handle i AAPL