American Express (AXP)

Selskapets historie: American Express Company, eller AmEx, ble grunnlagt i 1850 som en budtjeneste. Selskapet begynte som et aksjeselskap etter en sammenslåing av budselskapene eid av Henry Wells, William G. Fargo og John Warren Butterfield. I 1882 utvidet selskapet til å inkludere pengeanvisningsvirksomhet, og i 1891 lanserte de American Express’ reisesjekk. American Express begynte å utstede betalingskort i 1958, med gullkortet i 1966 og platinakortet i 1984. I 1987 ble Optima-kortet selskapets første kredittkort, hvor saldoen kunne videreføres til neste måned. Under finanskrisen i 2008 mottok American Express statlig hjelp gjennom TARP-programmet. Midlene samt ekstra dividendeutbetalinger ble tilbakebetalt i 2009. Selskapet har hovedkontor i Manhattan, og aksjen er en av de tretti som er inkludert i Dow Jones Industrial Average-indeksen.

Handle i American Express: Ting du bør vite

  • Forretningsmodellen til American Express er basert på kundelojalitet. Kortene gir fordeler og belønninger, som sørger for å holde kundene fornøyde. Investoren Warren Buffet har sagt at selskapet er synonymt med finansiell integritet og alternative betalingsformer på verdensbasis.” Ifølge Buffet er enhver korreksjon i kursen en kjøpsmulighet.
  • Detaljsalg og forbrukerforventninger er viktige indikatorer for den fremtidige utviklingen til AmEx. Selskapet tjener penger på gebyrer som belastes bedriftene som tar imot kortbetaling, samt kortgebyrer og renter fra kortinnehavere. Derfor er vekst i detaljhandelen godt nytt for American Express.
  • Når American Express tilbyr nye produkter og tjenester for å utvide den lojale kundebasen sin, er suksessen til disse produktene en annen indikator på selskapets ytelse. En vellykket lansering av et nytt kredittkort, vil for eksempel drive kursen opp.
  • Visa og MasterCard er de viktigste konkurrentene til American Express. Nyheter om disse, og resultatene deres, er viktig å følge med på, da dette vil gi generell innsikt i bransjen som helhet og om ting som kan påvirke AmEx-aksjen.

Fordeler og belønninger for American Express-kort sørger for å ivareta en lojal kundebase, men selskapet må fortsette å utvide til nye markeder for å vokse. Alle som er interessert i å investere i American Express bør foreta en egen, grundig analyse av selskapet før en eventuell kjøpsbeslutning.

Handle i AXP