Alibaba (BABA)

Selskapets historie:

Alibaba ble grunnlagt av Jack Ma og 17 andre i 1999 og hadde som mål å bli en nettportal som kunne tilby alt av tjenester for å fremme og koordinere B2B (business to business) operasjoner mellom eksportører og importører i Kina og resten av verden.

Siden det ble grunnlagt, har det Hangzhou-baserte selskapet vokst til å bli verdens ledende e-handelsportal med en markedsverdi på 231 milliarder dollar.

Som verdens største e-handelsportal, tilbyr selskapet flere hundre millioner produkter i mer enn 40 ulike bransjer. Grunnen til at selskapet har lyktes ligger i beslutningen om å utvide forretningsmodellen til mye utenfor e-handel.

Selskapet tilbyr bedrift-forbruker og forbruker-forbruker plattformer, i tillegg til sin originale B2B-modell. Tjenester har blitt utvidet og omfatter skydata, digital media og nettbetaling. Selskapet har også begynt å konsentrere seg om mobil vekst.

Alibaba og søsterselskapene strekker seg over hele verden, og har kontorer i Kina, India, Taiwan, Storbritannia og USA. Verdens største nettmarkedsplass tilbyr supplerende nettsider, språktjenester og frakt til over 190 land.

Investere i Alibaba: Det du trenger å vite

  • Alibabas notering på NYSE den 18. september 2014 har den nåværende rekorden for største børsnotering i historien. Aksjene ble lagt ut til USD 66.
  • Etterspørselen var så høy at om morgenen den 19. september åpnet Alibaba-aksjen på USD 92,70. Etterspørselen fra investorene fortsatte å øke og selskapet solgte 15% flere aksjer enn det som først ble lagt ut, noe som ga en børsnoteringsverdi på hele 25 milliarder dollar.
  • Alibaba spesialiserer seg på e-handel og har en markedsandel på 80% av netthandelen i Kina.
  • Selskapets mange virksomheter betjener Kinas 618 millioner Internett-brukere og flere shoppere internasjonalt. Dette volumet gjør Alibaba til verdens største e-handelsselskap.
  • Alibabas progressive forretningsmodell har tredoblet veksten i selskapet fra 2013 til 2014, med en salgsøkning på 46% og et nettoresultat på nesten 2 milliarder dollar.
  • Størsteparten av omsetningen kommer fra annonser og salgsprovisjoner. Selgere får publisere gratis.
  • Selskapet har et brutto varesalg på ca. 296 milliarder dollar – høyere enn eBay og Amazon tilsammen.
  • Utvidelsen av tjenester – til å omfatte skydata, digitale media og nettbetaling – har gjort Alibaba til en konkurrent for teknologikjempen Google.

De som ønsker å investere i Alibaba bør analysere markedsforholdene nøye først.

Handle i BABA